Prof. dr. Aldert Piersma werd in 2016 aangesteld tot bijzonder hoogleraar Reproductie- en Ontwikkelingstoxicologie aan het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht. Centraal in zijn werk staat het verminderen van het aantal proefdieren voor het testen van giftige stoffen terwijl de testmethoden even goed blijven, zo niet beter worden. Hij is lid van de Gezondheidsraad en hoofdredacteur van het Journal of Reproductive Toxicology. Hij zit in tal van nationale en internationale commissies. In 2007 won hij de eerste Lef-in-het-lab-prijs voor zijn rol in het terugdringen van proefdiergebruik in reproductieonderzoek.
Prof. dr. Coenraad Hendriksen, hoogleraar Alternatieven voor Dierproeven, ging medio 2016 met emeritaat en ontving daarbij de Lef in het Lab-prijs van de Dierenbescherming. Hij bleef zich ook daarna actief bezighouden met onderwijs, voorlichting en onderzoek rondom 3V-methoden. In het kader van onderwijs verzorgde hij aan verschillende universiteiten in Nederland het college ‘3V-Alternatieven’ in de cursus Proefdierkunde. Hij gaf meerdere lezingen in binnen- en buitenland. Hij is lid van een aantal binnen- en buitenlandse commissies, waaronder het Nationaal Comité advies dierproeven (NCad), de Commissie innovatieve technieken van ZonMw en het Europese Partnership for Alternative Approaches to Animal Testing (EPAA).
Op 28 januari 2016 overleed prof. dr. Frauke Ohl, Hoogleraar Dierenwelzijn & Proefdierkunde en voorzitter van het Departement Dier in Wetenschap en Maatschappij van de Universiteit Utrecht. Zij was nauw betrokken bij het welzijn van proefdieren in Utrecht. Zij leidde het onderzoek naar diergedrag, om zodoende hun behoeften beter te leren begrijpen en daar rekening mee te kunnen houden in de omgang met dieren. Zij was tevens lid van het Nationaal Comité advies dierproeven (NCad) en voorzitter van de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA). Zij nam initiatief tot de oprichting van het Centre for Sustainable Animal Stewardship (CenSAS).
Dr. Jan van der Valk, medisch-bioloog en 3V-adviseur, coördineert het 3Rs-Centre Utrecht Life Sciences, dat deel uitmaakt van het Departement Dier in Wetenschap en Maatschappij van de Universiteit Utrecht. Het centrum stimuleert de ontwikkeling, toepassing en acceptatie van 3V-methoden. Het doet dit door onderzoekers te adviseren en te informeren, onder andere door het ontsluiten van internationale kennis via websites. Daarnaast biedt het centrum aan een breed publiek voorlichting en informatie. Ook werkt het mee aan de cursus Proefdierkunde. Het 3Rs-Centre ULS werkt nauw samen met de Instantie voor Dierenwelzijn Utrecht.